Imbatranirea nervilor sau neuropatia reprezinta o tulburare caracterizata prin degradarea invelisului protectiv (teaca de mielina) ce apara nervii, in special pe cei periferici, nervi localizati in afara creierului si a coloanei vertebrale.Acest proces este normal, deoarece odata ce persoana imbatraneste, degradarea nervilor si a tecii de mielina va fi inevitabila. Insa, neuropatia ar putea fi cauzata si de alte boli, precum diabetul, tulburarile autoimune sau chiar de alcoolism.
Din cauza degradarii tesuturilor protective ale celulelor nervoase, transmiterea impulsurilor electrice prin nervi va fi afectata. Din acest motiv, unul dintre simptomele neuropatiei este amortirea unei maini sau a unui picior, putandu-se extinde si catre partile superioare ale membrelor.
Nu este neobisnuit ca persoana afectata de aceasta tulburare sa simta si unele senzatii intepatoare, ca de arsura sau junghi in zonele respective. Alte simptome comune sunt slabirea muschilor si lipsa coordonarii.
Exista diferiti factori de risc pentru neuropatie. Imbatranirea este unui dintre ei si, din acest motiv, este o tulburare des intalnita in randul celor mai in varsta. Miscarile repetitive sau utilizarea repetata a mainilor si a picioarelor pot scadea posibilitatea de dezvoltare a respectivei probleme.
Alti factori de risc includ diabetul, deficienta de vitamine B, consumul excesiv de alcool, afectiuni ale tiroidei, tulburari ale rinichilor sau ficatului, bolile autoimune si anumite infectii precum Hepatita C sau HIV.
Controlul vitezei de imbatranire a nervilor este important, deoarece poate influenta aparitia complicatiilor. Din moment ce senzatiile in zona afectata pot fi diminuate considerabil, o persoana cu neuropatie ar putea deveni mai susceptibila la arsuri si alte traume dermatologice. Este posibil ca pielea individul sa fie afectata fara ca acesta sa isi dea seama, expunandu-l in fata unor infectii.
Antinevralgicele, medicamentele nonsteroidiene si antiinflamatoare sau NSAID, antidepresivele si medicamentele anticonvulsivante sunt unele dintre tratamentele disponibile pentru imbatranirea nervilor. Exista si diferite terapii.
Una dintre ele se numeste stimularea electrica transcutanata a nervilor sau TENS. Se recomanda si terapia fizica. In cazurile in care daunele aduse nervilor sunt cauzate de presiunea aplicata de excrescente, precum tumorile, este nevoie de interventie chirurgicala.
Este important ca orice cauza subiacenta, precum diabetul sau infectiile, sa fie tratate inainte. Puteti gasi diferite remedii naturale pentru tratarea neuropatiei, iar unele dintre acestea sunt:
Ardeiul iute
Acest condiment extrem de popular ar putea fi benefic pentru o persoana afectata de imbatranirea nervilor. Substanta din ardeiul iute numita capsaicina este cea care face respectivul condiment sa functioneze in favoarea alinarii durerilor asociate neuropatiei. Ardeiul iute ar putea fi adaugat in mancare, in lotiuni sau in creme, tratamentul fiind aplicat doar in zonele afectate.
Magneziu
Studiile au aratat ca cei afectati de neuropatie demonstrau o agravare a tulburarii in momentul instalarii deficientei de magneziu, un mineral ce sustine sanatatea nervilor. Pe langa administrarea suplimentelor, ar fi o idee buna sa includeti in dieta alimente bogate in magneziu, precum fructele de mare, vegetalele cu frunze verzi, cerealele integrale, nucile si legumele.
Vitaminele B
Pentru a va bucura de nervi ce functioneaza corespunzator, este important sa ii asigurati corpului depozite suficiente de vitamine B. Suplimentele de vitamina B sunt disponibile la farmacii si in plafar. Alimentele bogate in acesti nutrienti includ carnea, laptele, alte produse lactate si vegetalele cu frunze verzi.
Grasimile sanatoase
O dieta cu un aport bun de grasimi sanatoase poate fi benefica pentru o persoana afectata de imbatranirea nervilor. Pestele, nucile, semintele si uleiurile vegetale reprezinta surse bune de grasimi sanatoase si promoveaza o sanatate optima si functionala a nervilor.
Evitati alimentele procesate si pline de zahar
Chimicalele din alimentele procesate sunt cunoscute pentru ca au tot felul de efecte negative asupra sistemului nervos, iar asta include si nervii periferici. Prea mult zahar este nociv pentru nervi. Din aceasta cauza, diabetul este unul dintre factorii de risc pentru deteriorarea nervilor.
Exercitiile usoare
Expertii spun ca o doza regulata de exercitii usoare este benefica pentru o persoana afectata de imbatranirea nervilor. Asta pentru ca activitatea ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, imbunatateste circulatia in special catre extremitati si incetineste degradarea nervilor periferici.
Am apreciat faptul ca articolul a abordat si subiectul impactului negativ al produselor chimice asupra mediului inconjurator. Este important sa fim constienti de impactul pe care il avem asupra planetei noastre si sa incercam sa folosim cat mai mult produse naturale si prietenoase cu mediul. Recomand acest articol tuturor celor interesati de ingrijirea pielii naturala.
Articolul este foarte bine scris si detaliaza foarte bine beneficiile utilizarii produselor naturale pentru ingrijirea pielii. Sunt de acord cu autorul in ceea ce priveste evitarea ingredientelor chimice si a parabenilor, care pot dauna sanatatii noastre. Imi place ca sunt prezentate si exemple de produse naturale pe care le putem folosi pentru a avea o piele sanatoasa si stralucitoare.