Prosoapele de baie sunt practice, ofera un nivel mai ridicat de confort si, daca sunt plasate corect, pot chiar imbunatati aspectul baii tale. Alegerea prosopului de baie ideal se bazeaza pe o serie de criterii pe care trebuie sa le ai in vedere.

De aceea este important sa acordati o atentie deosebita alegerii prosoapelor de baie pentru ca investitia sa merite. Materialul din care sunt confectionate, marimea si greutatea lor, modul in care sunt tesute si modelul sau culoarea trebuie luate in considerare in selectia prosoapelor.

In timp ce modelele si culorile de tesut sunt aspecte ale opiniei personale, pentru altii, sunt necesare informatii suplimentare pentru a face alegerea corecta.

Prosoapele de baie sunt folosite pentru a acoperi intregul corp, a infasura parul sau a sterge mainile. De aceea, prosoapele de baie trebuie sa fie fabricate din materiale de inalta calitate, igienice si absorbante.

Caracteristici ale prosoapelor de baie

Puterea de absorbtie

Un prosop de baie bun ar trebui sa poata absorbi umezeala din piele, dar in acelasi timp sa nu fie gras, lasand o senzatie si un miros neplacut. Rezistenta reala a lichidului din textura prosopului depinde de tipul de material utilizat:

• Bumbacul este un material foarte des intalnit care, in functie de lungimea firului extras din capsula vegetala, are o capacitate de absorbtie. Drept urmare, fibrele ultralungi din compozitia „Bumbac egiptean” sunt de inalta calitate deoarece sunt pufoase si au o suprafata mai mare in contact cu lichidele, rezultand o rata finala de absorbtie de 50-60%.

• Bumbacul turcesc este un lux cu un luciu natural si este adesea folosit in spa-uri si hoteluri pentru ca nu se uda cu vaporii de apa in aer, ci doar intra in contact cu pielea si se usuca rapid.

• Bumbacul de tip „Pima” (bumbac din Israel, Australia sau Peru) si „Supima” (bumbac premium, bumbac american) au fire medii, astfel incat soiurile sunt mai putin matasoase si mai putin absorbante. .

• Inul, ofera pielii o atingere extrem de confortabila si placuta. Sunt versatile si pot fi folosite ca esarfe, fete de masa vintage sau paturi. Inul tesut este potrivit pentru prosoapele de baie deoarece este moale, usor de impachetat, ocupa putin spatiu, se usuca rapid si absoarbe 25-30% umezeala.

• Bambusul, o alternativa relativ noua la prosoapele de baie, este de 4 ori mai absorbant decat bumbacul, pana la 95%, dar mai greu de uscat. Poate fi gasit pe eticheta sub denumirea larga „Rayon”.

• Poliesterul este un material sintetic care nu este scufundat in apa sub nicio forma si are doar proprietatea de a umezi la suprafata in proportie de 3-5%. Nailonul absoarbe umiditatea relativ scazuta, doar 11-12%, dar se usuca foarte greu.

Capacitatea prosopului de a ramane moale

Un prosop de baie de inalta calitate trebuie sa-si pastreze proprietatile dupa fiecare spalare pentru a ramane moale, pufos si moale la atingere.
Bumbacul pastreaza firele lungi si libere dupa mai multe spalari. Nu se micsoreaza nici la temperaturi de 60-90°C, ceea ce este necesar pentru a distruge bacteriile.

Prosoapele de in, plat, fara puf in relief, mai moale si devine din ce in ce mai moale dupa spalari repetate, deci potrivit pentru pielea sensibila, absoarbe apa prin tamponare mai degraba decat prin frecare.

Bambusul ramane moale doar atunci cand este spalat in apa rece, nu suficient de fierbinte pentru a distruge bacteriile din fibre.

Dupa cateva spalari, aplicarea a devenit rigida si toate buclele si fibrele pufoase s-au transformat intr-o suprafata plana. Poliesterul si nailonul sub forma de microfibre din prosoape pot deveni rigide si pot provoca mancarimi.

Reglarea temperaturii

Un prosop de inalta calitate ar trebui sa mentina o temperatura constanta a corpului pentru a preveni socul termic sa provoace o raceala sau transpiratia excesiva sa provoace iritatii.

Din acest punct de vedere, combinatia de bumbac si bambus este cea mai potrivita, deoarece bambusul este o specie foarte adaptabila la conditiile de mediu si, de asemenea, confera aceasta proprietate fibrelor din prosop. Acesta este cel mai bun termostat care ofera racoare vara si mentine corpul bebelusului cald iarna, cu o pierdere de doar +/- 2°C.

De asemenea, firul de bambus absoarbe mai multa apa decat firul de bumbac si ofera o protectie suplimentara impotriva bacteriilor si mirosurilor neplacute. Cu toate acestea, bumbacul este mai moale, se usuca mai repede si ofera pielii respirabilitate.

Dimensiunile prosoapelor

Dimensiunea prosopului ar trebui sa asigure ca corpul este invelit corespunzator. Latimea prosopului se bazeaza pe latimea corpului, circumferinta soldului, lungimea, dimensiunea umarului pana la genunchi pentru a alege cea mai mare.

Pentru femei, dimensiunea medie a soldului este de 100-104 cm (corespunzand marimii M la blugi), asa ca veti avea nevoie de un prosop de baie de 120 cm latime care sa se potriveasca unul langa altul. Lungimea acestuia, pentru a acoperi pieptul, soldurile si eventual genunchii, ar trebui sa fie de 79 cm.

Pentru barbati, marimea medie (M) este de 99-102 cm in diametrul soldului. Pe de alta parte, lungimea de la brat la genunchi este cu aproximativ 83 cm mai mare decat la femei. Din aceste motive, prosoapele de baie potrivite pentru barbati trebuie sa aiba 110 cm latime si cel putin 85 cm lungime.

Pentru copii, marimea este selectata in functie de numarul de luni sau ani. Asadar, un copil de 4-6 luni are nevoie de un prosop de 70 cm lungime si 45 cm latime, in timp ce un bebelus de 1-2 ani are nevoie de un prosop de 95 cm lungime si 50 cm latime.

Culoarea prosoapelor

Culoarea prosoapelor se alege in functie de preferinta sau alte elemente decorative din baie.

Prosoapele albe sunt potrivite pentru o baie clasica si sunt folosite in hoteluri luxuriante, spa sau saloane de masaj, deoarece ofera eleganta si siguranta in stare imaculata, fara pete.

Prosoapele albe sunt usor de intretinut, nu se estompeaza si pot fi spalate in aceeasi culoare ca lenjeria de pat, la aceeasi temperatura.

Nuantele deschise ofera mai multe avantaje daca le inlocuiesti si le speli frecvent, deoarece culoarea nu se estompeaza, in timp ce nuantele mai inchise pot masca anumite pete, urme de machiaj sau vopsea de par.

Nuantele deschise, neutre, bej, crem si galben sunt potrivite pentru baile mici, in timp ce nuantele mai inchise precum albastru, negru, violet, ciocolata etc. aduc intimitate bailor mari.

Clasificarea prosoapelor de baie

Proprietatile materialelor

Majoritatea prosoapelor de baie sunt din bumbac, care poate varia in functie de cat de moale este pe piele, cat de absorbanta este, cat de rezistenta este la folosirea repetata sau cat de bine isi pastreaza culoarea dupa mai multe spalari. Pe langa prosoapele din bumbac pur, pe piata exista si prosoape din fibra de bambus sau microfibra.

• Bumbacul egiptean – este prima alegere. Fire de bumbac egiptean are o lungime foarte mare si o capacitate super absorbanta. Prosoapele de baie din bumbac egiptean pot rezista mult timp daca sunt respectate instructiunile de curatare de pe eticheta.

• Bumbac turcesc – prosoapele de baie din bumbac turcesc sunt realizate din fire lungi de bumbac, similare cu prosoapele din bumbac egiptean. Sunt foarte absorbante, dar nu la fel de absorbante ca cele din bumbac egiptean.

• Bumbac Pima – La fabricarea acestor prosoape se foloseste acelasi tip de bumbac ca si prosoapele din bumbac egiptean, singura diferenta fiind ca planta este cultivata in sud-vestul american in locul Egiptului. Prosoapele din bumbac Pima sunt foarte rezistente si au o absorbtie mare de apa.

• Bumbac organic – Prosoapele de baie din bumbac organic sunt fabricate din fire de bumbac netratate si pesticide si ingrasaminte. Bumbacul organic este cultivat si recoltat intr-un mod care nu dauneaza mediului, ceea ce il face o alegere excelenta pentru cei care doresc sa contribuie la conservarea planetei. In plus, materialul este hipoalergenic, facandu-l potrivit in special copiilor sau celor cu pielea mai sensibila.

• Bambus – In acest caz, exista doua variante: un prosop de baie din bambus 100% sau un prosop realizat dintr-un amestec de bambus si bumbac. Sunt moi la atingere iar culoarea rezista foarte bine chiar si dupa spalari repetate. Plantele de bambus sunt in mod natural antibacteriene si cresc intr-un mediu lipsit de pesticide. In plus, prosoapele de baie din bambus sunt foarte absorbante si isi pastreaza proprietatile antibacteriene indiferent de frecventa spalarii.

• Microfibra – este un material sintetic realizat dintr-un amestec de poliester (80%) si poliamida (20%). Prosoapele din microfibra sunt ideale de sarbatori deoarece se usuca foarte repede dupa utilizare si ocupa foarte putin spatiu la depozitare. Dezavantajul prosoapelor din microfibra este ca nu sunt la fel de moi la atingere ca alte tipuri de prosoape.

Dimensiunea si greutatea prosopului

Cand vine vorba de marime, prosoapele de baie sunt disponibile intr-o varietate de stiluri. Va recomandam sa alegeti dimensiunea prosopului in functie de utilizare, spatiul de depozitare din garderoba si preferintele dumneavoastra personale.

Dimensiune – Variaza in functie de destinatia prosopului. Prosoapele de baie foarte mari sunt disponibile in dimensiuni intre 90 x 150 cm si 100 x 180 cm. Cele mai comune prosoape sunt de 70 x 140 cm. Pentru maini, recomandam prosoape intre 40 × 70 cm si 30 × 50 cm, iar pentru prosoape de fata, intre 40 × 80 cm si 50 × 100 cm. Prosoapele de baie absorbante asezate pe podea, in fata dusului sau a cadai trebuie sa masoare 40 x 70 cm.

Greutate – Majoritatea prosoapelor cantaresc in jur de 600 de grame, cele mai pufoase si mai mari decat cele obisnuite cantaresc intre 700 si 800 de grame. Prosoapele de baie de buna calitate sunt, de asemenea, grele de cele mai multe ori. Cu toate acestea, prosoapele mai usoare, dar realizate din materiale de lux, pot depasi prosoapele mai usoare din bumbac inferior.

Sfaturi pentru ingrijirea prosoapelor si prelungirea duratei de viata a acestora

• Prosoapele se spala la temperatura potrivita folosind fibre naturale de bumbac, astfel ca temperatura sa nu depaseasca 40 de grade Celsius;
• Evitati inalbirea chimica;
• Evitati balsamurile, care pot face prosoapele mai putin moi;
• Evitati uscarea in lumina directa a soarelui, deoarece fibrele constitutive pot fi afectate; prosoapele se usuca la caldura medie;
• Curatarea chimica este strict interzisa;
• Prosoapele din bumbac nu sunt calcate, poate doar daca este absolut necesar.

De ce sa alegi prosoape de bumbac fata de alte materiale

De ce este mai bine sa cumparati prosoape din bumbac pur decat prosoape sintetice?

• Absorbtie – O calitate importanta a unui prosop, acesta trebuie sa absoarba apa rapid si eficient. Prosoapele din bumbac pur au aceasta calitate;
• Rezistenta foarte mare – Prosoapele de baie sunt supuse unei folosiri foarte frecvente si conditii dure (apa, abur etc.), asa ca materialul trebuie sa faca fata acestor factori. In acest caz, cea mai buna optiune este bumbacul;
• Pufos si confortabil la atingere – daca doriti o experienta spa luxoasa, alegeti un prosop din bumbac de inalta densitate;
• Prietenos cu pielea – Prosoapele din bumbac sunt delicate cu pielea si nu vor irita si nu vor provoca mancarime sau iritare. Pentru persoanele cu pielea foarte delicata sau bebelusi se recomanda prosoape din bumbac organic. Nu este tratat chimic si este sigur pentru piele.

Pentru ce si unde vrei sa folosesti prosoapele din bumbac?

Exista mai multe tipuri de prosoape in functie de motivul pentru care le cumparati, fiecare indeplineste cateva criterii foarte importante.

Prosoape de baie din bumbac
Pe langa clasicul prosop de baie pentru corp, fata sau maini, exista un alt tip de prosop de baie, prosopul pentru picioare sau podea. Acestea sunt cele pe care le pui pe podea ca sa poti pune picioarele pe ele cand iesi de la dus sau cada pentru a nu intra apa in baie.

• Dimensiuni – Exista 4 tipuri de prosoape din bumbac in baie, in functie de zona de utilizare: prosoape din bumbac pentru corp (100 x 180 cm, 70 x 140 cm), prosoape din bumbac fata (50 x 100 cm, 40 x 80 cm). ), prosoape de mana din bumbac (30 x 50 cm), 40 × 70 cm) si prosop din bumbac pentru picioare (30 × 50 cm, 50 × 70 cm). Exista un alt tip de prosop, care este foarte mic (20x20cm sau 30x30cm) si este folosit in general in zonele hoteliere.
• Densitatea – este una dintre cele mai importante caracteristici ale unui prosop. Cu cat densitatea sau grosimea prosoapelor este mai mare, cu atat sunt mai puternice, cu atat absorb mai repede apa si sunt mai confortabile la atingere. Pentru prosoape de corp din bumbac pur, alege prosoape cu densitatea cuprinsa intre 550-650 g/m2, iar pentru prosoape de fata si de mana, alege prosoape cu densitatea intre 450-500 g/m2.
• Culoarea – Cele mai potrivite sunt prosoapele din bumbac pentru baie care sunt albe si pot fi spalate intr-o masina de spalat cu temperatura mai mare pentru a fi sterilizate fara a pierde culoarea.

Prosope de bucatarie din bumbac
Prosoapele de bucatarie sunt esentiale si foarte utile in orice bucatarie. Ei pastreaza spatiile pe care le folosesc curate si dau o mana de ajutor atunci cand conteaza. Pentru utilizare frecventa, se recomanda ca cantitatea sa fie cat mai mare.

• Dimensiune – Prosoapele de bucatarie vin in diferite marimi, insa cea mai comuna este 40 x 60 cm, sau aproximativ aceasta dimensiune. Alegerea dimensiunii prosopului de bucatarie este o chestiune de preferinta personala si de nevoile fiecarui individ.
• Densitatea – este o caracteristica foarte importanta. Prosoapele de bucatarie trebuie sa fie dense, astfel incat sa absoarba rapid apa si sa reziste mult. O densitate potrivita pentru prosoape de bucatarie este intre 350 – 450 g/m².
• Culoarea – Prosoapele de bucatarie trebuie autoclavate in masina de spalat, deci se recomanda o culoare deschisa.

Cu toate acestea, daca unele dintre prosoapele din bucataria ta sunt folosite rar (cum ar fi prosoape decorative etc.), poti alege cateva prosoape viu colorate si vesele pentru a aduce un strop de culoare bucatariei.

3 thoughts on “Cum alegi prosoapele de baie potrivite

  1. Consider ca acest articol merita distribuit mai departe, deoarece sunt convins ca multi oameni se confrunta cu dificultati in gestionarea timpului si ar putea beneficia de informatiile oferite aici. Multumesc pentru contributia valoroasa!

  2. Am apreciat inclusiv exemplele practice oferite in articol, care au ilustrat foarte bine conceptele prezentate. De asemenea, sfaturile legate de eliminarea procrastinarii mi se par extrem de utile si intentionez sa le aplic in viitorul apropiat.

  3. Articolul este foarte interesant si mi-a deschis noi perspective asupra modului in care putem sa ne organizam timpul pentru a fi mai productivi. Sunt de acord cu autorul ca prioritizarea task-urilor este esentiala pentru a ne atinge obiectivele propuse.

Comments are closed.