Consumul unei varietati adecvate de alimente este obligatoriu pentru o inima sanatoasa.

Ryan Bradley, doctor in neuropatie si profesor asistent la Universitatea Bastyr, Facultatea Medicala de Neuropatie in Kenmore, Washington, spune ca „fara niciun dubiu, dintre toate alimentele din lume, fructele si legumele [care sunt bogate in fibre, antioxidanti si compusi ce blocheaza absorbtia colesterolului nociv LDL] s-au demonstrat a fi cele mai protective pentru inima.”Inima este un muschi ce lucreaza din greu si care are nevoie de o dieta corespunzatoare pentru a se intari si alimenta. Haideti cu legumele si fructele proaspete si incarcati-va cu nutrienti!

Iata 4 ingrediente demne de notat pentru imbunatatirea sanatatii inimii:

Fibrele sunt excelente cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa. Conform Doctorului Moyad, nu numai ca va confera senzatia de saturatie fara a adauga greutate in exces, dar se lipesc de colesterolul din tractul digestiv, ajutand corpul sa il elimine.

Mai mult, in 2004, Centrele pentru Controlul si Preventia Bolilor au efectuat un studiu prin care se stabilea ca persoanele ce consumau zilnic intre 10 si 25 grame de fibre solubile aveau un nivel mai scazut de proteina reactiva-C in sange, proteina ce arata gradul inflamatiilor din corp.

Bolile cardiovasculare s-ar putea dezvolta in mai multe moduri, unul fiind inflamatia declansata de productia celulelor imune; la randul lor, acestea formeaza placa ce obstructioneaza arterele si scade fluxul de sange catre inima. Fasolea, legumele, nucile si cerealele integrale sunt cateva exemple de alimente bogate in fibre. Mai exact, fasolea si legumele contin acid glutamic, care scade tensiunea arteriala.

Pe langa alimentele mentionate, lintea, alunele, fasolea alba, ovazul, migdalele, orzul, orezul brun, quinoa si pop-cornul facut la aburi sunt optiuni exceptionale, coform lui Moyad. ½ portie de ingrediente bogate in fibre este recomandata in fiecare zi.

Grasimile polinesaturate prezente in peste, nuci si semintele de in (acizi omega-3 antiinflamatori) protejeaza impotriva variatiilor distrugatoare ale vitezei batailor inimii si slabesc abilitatea de coagulare a sangelui, reducand sansele si posibilitatea unor blocaje periculoase in cadrul arterelor.

Acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA), cele mai puternice forme de omega-3, se gasesc numai in alge si peste gras, de mare (somon, halibut, codul de Pacific, macrou, sardine si ansoa).

Asociatia Americana de Cardiologie (vizitati edf.org pentru lista Fondului de Aparare a Mediului in privinta pestilor fara mercur si crescuti in mediu organic) recomanda consumul a 170 gr. de peste bogat in omega-3 de doua ori pe saptamana. Pentru cei care au o istorie de boli cardiovasculare, diabet si nivel crescut de colesterol sau tensiune arteriala marita, cautati sa va includeti in dieta peste sau alge echivalente unui gram in plus de omega-3.

Pe langa asta, bazandu-ne pe descoperirile lui Stephen Sinatra, doctor si autor al Contracarati Acum Bolile Cardiace (Wiley, 2007), DHA are sanse mai mari decat EPA de a deveni inflamator.

Prin prevenirea oxidarii si colectarii colesterolului LDL, polifenolii ajuta la prevenirea posibilitatii de ingrosare a arterelor, boala cunoscuta si ca ateroscleroza. Polifenolii sunt antioxidanti activi, prezenti in alimentele vegetale puternic colorate. Mai mult, studiile au sugerat ca pe langa protejarea celulelor din vasele de sange, polifenolii imbunatatesc si fluxul de sange.

Rodiile, sucul de struguri, vinul rosu, ciocolata amaruie, ceaiul verde, scortisoara, turmericul si ghimbirul au arome foarte intense, ceea ce denota o concentratie mare de polifenoli. Scopul este sa consumam una sau doua dintre aceste alimente in fiecare zi si sa adaugam o lingurita de condimente cu continut de polifenoli ce provin din scoarta de copac (scortisoara), seminte (anason sau coriandru) sau radacini (turmeric sau ghimbir) intr-una dintre mese, de mai multe ori intr-o saptamana.

In zilele noastre, din ce in ce mai multe produse normale din magazine (cereale, sosuri si chipsuri) integreaza fibre si seminte bogate in omega-3, precum chia, in lista de ingrediente. Putem gasi un rationament destul de solid pentru acest lucru.

Un studiu efectuat in 2007 a descoperit ca persoanele suferinde de diabet tip-2, care ingerau zilnic 2.6 lingurite de fibre prin intermediul semintelor de chia, prezentau o reducere substantiala a nivelului tensiunii arteriale si a celui de proteina reactiva-C din sange. Respectiva practica isi are originea in Mexic, unde se incorporeaza 2 lingurite din aceste seminte micute, moderate din punct de vedere al gustului in iaurt, mancarea de ovaz sau se folosesc precum adaos la salata.

Chia au un complement mai untos si mai brut ca textura, semintele de in, dar ambele prezinta aceleasi beneficii pentru sanatatea inimii. Pentru a obtine o valoare nutritiva mai buna din semintele de in, se recomanda sa se macine inainte de a fi consumate, deoarece corpul uman nu poate digera aceste seminte sub forma intreaga. In plus, semintele de canepa ar putea fi o alta alternativa minunata.

3 thoughts on “4 ingrediente naturale ce previn dezvoltarea prematura a bolilor cardiace

  1. Ma bucur ca am dat peste acest articol pentru ca mi-a oferit o perspectiva noua asupra subiectului discutat. Recomand tuturor sa il citeasca pentru a afla mai multe detalii interesante.

  2. Mi-a placut modul in care au fost structurate informatiile prezentate in articol. Totul este foarte clar si usor de inteles, ceea ce face lectura sa fie placuta si captivanta.

  3. Articolul este foarte interesant si informativ. Am aflat multe lucruri noi despre subiectul abordat si apreciez efortul autorului de a aduce aceste informatii la lumina.

Comments are closed.