Cu totii ne-am lovit de sentimentele normale asociate depresiei. Aici vom vorbi despre ceva diferit.

Doamnelor si domnilor, as dori sa va prezint depresia inalt functionala (HDF). Acum ca ati aflat de noul nostru, nu foarte placut prieten, din cauza lipsei de cunostinte, cel mai normal lucru de spus ar fi: ce Dumnezeu mai este si HDF?In termeni mai putin specializati, este vorba de o persoana care pare sa aiba tot ce isi doreste si care zambeste la exterior, dar care este doborata in spatele acelei fatade fericite si prospere. Unii recurg la suicid si exista cazuri in care subiectul si-a luat viata. Conform Time Magazine, rata de suicid scade doar marginal in cazul persoanelor care castiga $102,000 pe an, comparativ cu cei care castiga doar $34,000 pe an.

Asa ca asta ar fi problema cu care trebuie sa ne confruntam. Mai jos veti gasi o lista cu semnele pe care sa le cautati atunci cand intuiti prezenta HDF, fie in cazul vostru sau al unui cunoscut.

5 semnale ale prezentei depresiei inalt functionale
Nota: Aceste semne sunt concepute spre a va indruma catre ceea ce trebuie si ceea ce nu trebuie folosit pentru diagnosticare. Miscarea inteleapta ar fi sa cautati ajutor specializat si sa lasati toate evaluarile, examinarile, testele, diagnozele si tratamentele in mana expertilor medicali.

1. Criticism extrem in privinta propriei persoane
Fiti foarte atenti atunci cand observati un abuz in acest sens la o persoana, in special cand „gandurile de auto-critica se aplica general, nu asupra unui anumit comportament,” puncteaza GoodTherapy, deoarece „exista sansa sa aiba un impact negativ mai mare asupra persoanei.”

Exemplele pe care GoodTherapy le da, sunt: a) Sunt un ratat; b) Nu pot sa fac nimic bine; c) Nu sunt destul de bun; d) Niciodata nu voi fi mai bun de atat. Din moment ce vorbim despre HDF, trebuie sa fim atenti la afirmatiile ce ar putea sa fie transmise in gluma.

Acest comportament se afla la polul opus de ridicarea propriei persoane pe un piedestal, ceea ce o persoana cu HDF ar dori sa credeti ca se intampla – chiar daca au succes si sunt respectati.

2. Se supun unei presiuni excesive la locul de munca
Par sa se descurce la locul de munca, cu toate ca mai au putin si se omoara din prisma acesteia. Persoanele care sufera de HDF au tendinta de a deveni perfectionisti, incepand de la lucrurile mici, simtindu-se goi in interior si avand ca rezultat o atitudine indiferenta fata de realizarea sarcinii sau vor depune eforturi exagerate pentru a tine pasul aparentelor si a obligatiilor pe care sarcina respectiva le implica.

Cu toate ca se chinuie sa faca fata tulburarii lor, suferinzii isi vor gasi alinarea in urmatorul punct.

3. Probleme cu alcoolul si/sau drogurile
Mai exista dubii de ce persoanele care sufera de HDF ar mai avea si aceste probleme? Problema adevarata ar fi ca arata precum dependentii normali de droguri sau alcoolicii; ceea ce va fi greu de inteles pentru cei care au o sanatate mentala buna.

Iata cateva semne prin care puteti descoperi un dependent cu depresie inalt functionala, precum este descris de DrugAbuse: a) isi gasesc scuze pentru comportamentul propriu; b) consuma regulat mai mult decat ar dori; c) se asociaza altor dependenti; d) in general, se simt rau dimineata; e) isi pierd interesul pentru hobbyuri.

4. Sunt predispusi la accidentare
Sparg destule farfurii pentru a dansa pe Zorba Grecul? Sau nu se uita pe unde merg si se lovesc cu capul de stalpi? Din moment ce isi pierd concentrarea chiar si asupra lucrurilor minore, tulburarea devine din ce in ce mai serioasa si incep sa se frustreze din ce in ce mai tare.

5. Au des senzatia ca pierd vremea
Cu toate ca se descurca bine pe orice plan al vietii, suferinzii de HDF se simt lipsiti de putere si, pentru ca nu sunt capabili sa obtina ajutorul dupa care tanjesc cu disperare (este ca si cum i-ai vorbi unei persoane in Romana iar interlocutorul sa vorbeasca numai in Filipineza, neintelegand un cuvant din ceea ce ii spui), incep sa se gandeasca la momentul terminal.

Deoarece gandesc astfel, isi vor pierde interesul general pentru viata si se vor retrage, fapt cunoscut in lumea medicala precum anhedonie. In acest moment, o persoana ce sufera de HDF devine cel mai periculoasa si cel mai tacuta.

Conform Mental Floss, unul dintre cele mai mari nume din istorie ce se presupune ca ar fi suferit de HDF este Charles Dickens. Kathy Benjamin scrie, „In jurul varstei de 30 de ani, Dickens devenise unul dintre cei mai faimosi autori ai lumii. Era bogat si parea sa aiba tot ce isi dorea. Dar, dupa o copilarie inimaginabil de dificila, pe care autorul a petrecut-o lucrand intr-o cizmarie si traind de unul singur dupa ce tatal sau a fost incarcerat, Dickens incepuse sa cada cu fiecare volum pe care il publica, din ce in ce mai mult in depresie.”

4 thoughts on “5 metode prin care va puteti da seama daca o persoana sufera de depresie inalt functionala

  1. Imi place ca articolul mentioneaza si tendintele actuale in materie de culori si imprimeuri. Este important sa fii la curent cu ultimele trenduri pentru a-ti imbunatati stilul vestimentar.

  2. Apreciez faptul ca articolul include si sugestii de accesorii potrivite pentru fiecare tinuta propusa. Este mereu util sa afli cum sa completezi o tinuta pentru a obtine un look perfect.

  3. M-am simtit inspirata citind acest articol si am gasit cateva idei pe care cu siguranta le voi incerca. Imi place modul in care sunt prezentate informatiile, foarte clar si concis.

  4. Articolul abordeaza un subiect foarte interesant legat de moda si tendinte in sezonul de primavara-vara. Sunt de acord cu autorul in ceea ce priveste recomandarile de tinute pentru aceasta perioada a anului.

Comments are closed.