Daca va faceti patul dimineata, se poate spune ca v-ati indeplinit prima sarcina a zilei. Va [accentua] faptul ca micile lucruri in viata chiar conteaza. Daca nu le puteti face nici macar pe acestea, nu veti reusi sa duceti la capat nicio sarcina mai importanta. – Amiralul Fortelor Navale Americane, William H. McCravenDin prisma unor motive care variaza de la cultivarea unei discipline mentale si pana la imbogatirea esteticii unui dormitor, trebuie sa invatam ceva despre facutul patului in fiecare dimineata.

Putem gasi si numeroase motive (sau scuze) pentru care cineva nu ar face asta. In primul rand, majoritatea persoanelor sunt nepasatoare sau nu observa acest lucru – este un pat – ce ar putea fi atat de important? Cu toata graba si atat de multe lucruri de indeplinit, facutul patului devine o pierdere de vreme pentru cei mai lenesi.

Nu pot contesta ca respectiva sarcina nu este foarte plictisitoare – este – dar acesta ar fi unul dintre motivele pentru care ar fi bine sa nu o omiteti. Doar ganditi-va la o zi normala: cat de multe lucruri triviale, neimportante necesita atentia voastra in permanenta? Trebuie sa indepliniti aceste lucruri – la locul de munca, acasa sau altundeva – fie ca vreti sau nu.

Asa ca, de ce sa va mai pierdeti timpul si cu facutul patului?

Iata 5 motive bune pentru a va schimba mentalitatea:

1. Incepeti ziua „cu dreptul”
Precum spunea Amiralul McCraven absolventilor de la Universitatea din Texas, facutul patului acorda persoanei senzatia de multumire de sine. Iesi din camera stiind ca ai realizat ceva. Te vei simti mai dispus sa incepi si sa termini o alta sarcina, apoi alta. La sfarsitul zilei, ai facut mai multe (probabil), plecand doar de la faptul ca ti-ai facut patul de dimineata.

Daca adopti o mentalitate de Cum fac asta, asa voi face totul, vei castiga si vei cultiva un sentiment de mandrie, de motivatie si incredere in fortele proprii. Mai mult, vei iesi din casa cu senzatia de control si de responsabilitate personala – o calitate pe care o vei purta cu tine pentru restul zilei.

2. Formeaza o disciplina mentala
Disciplina mentala, cunoscuta si ca auto-disciplina, se formeaza prin depasirea unor impedimente mentale sau fizice.

Cand va rostogoliti din pat Luni dimineata, uneori ultimul lucru pe care vreti sa il mai faceti este patul. Este de inteles daca aveti si voi acest sentiment neplacut, dar este si o oportunitate minunata sa va disciplinati singuri.

Avem tendinta sa caracterizam orice forma de auto-disciplina ca fiind dura sau restrictiva, dar nu trebuie sa fie mereu asa. Desi corpul si creierul s-ar putea sa reziste eforturilor voastre, va puteti seta benevol mintea si restabili usor atentia sub o forma de control. Va angajati astfel mintea prin axarea atentiei asupra unui singur lucru: sarcina din fata voastra.

Prin care vom face o tranzitie catre punctul 3:

3. Poate fi un exercitiu minunat pentru minte
O invatatura mentala implica evaluarea gandurilor fara a le critica sau judeca. Acelasi principiu se aplica tuturor eforturilor noastre. Orice sarcina monotona: spalatul vaselor, spalarea podelei, facutul patului – sunt momente excelente pentru a practica constienta de sine.

Odata ce aplicam constienta de sine fiecarei sarcini mici sau mai mari, stabilim o conexiune mentala sau fizica. Aceasta gandire disipa mare parte din rezistenta si angoasa ce incearca sa ne acapareze in timp ce noi vrem sa ne concentram pe sarcina respectiva. Odata ce muschiul constientei creste, vom gasi ca facutul patului – si multe alte sarcini – sunt mai putin dureroase si mult mai profitabile!

Charles Dickens, unul dintre cei mai profunzi autori din istorie, a scris:
„Facea fiecare lucru ca si cum nu ar mai fi avut nimic de facut.” A spus-o perfect.

4. V-ar putea imbunatati somnul
Un studiu efectuat de renumita Fundatie Nationala a Somnului (NSF) ar fi descoperit o corelatie intre facutul patului si imbunatatirea calitatii somnului. Indivizii si cuplurile care isi faceau paturile in fiecare zi sau aproape in fiecare zi au raportat ca dormeau mai bine decat cei care isi faceau rar sau deloc patul.

Este destul de dificil sa explicam rezultatele studiului, dar – aici intervine speculatia autorului – ar putea fi rezultatul catorva dintre beneficiile enumerate in acest articol.

In mod cert, nu iese din sfera posibilitatii sa atribuim o calitate imbunatatita a somnului unui simt de realizare, de disciplina mentala, unei orientari catre finalizarea obligatiilor si probabil cel mai important, constientei de sine.

5. Veti aprecia curatenia
Pentru cei care au ochiul format catre estetica designului, facutul patului va fi un element placut ochiului.

Rachel Hoffman, un guru al curateniei si al organizarii, spune: „Rezervarea acelui moment pentru indreptarea cutelor de pe pat creeaza un punct de focalizare ordonat si curat intr-un mediu ce altfel ar fi fost un total dezastru.”

Hoffman mai spune ca aceasta sarcina poate servi precum o sursa de inspiratie si de liniste. Mai exact, senzatia ca puteti controla mediul inconjurator; asta „va poate acorda puteri si indica ceea ce sunteti capabili sa realizati cu un efort minim.”

3 thoughts on “5 motive pentru care ar fi bine sa va faceti patul in fiecare dimineata

  1. Informatiile despre modul in care plantele influenteaza starea noastra de spirit mi-au captat atentia. Este impresionant sa descoperi cat de mult pot contribui plantele de apartament la imbunatatirea calitatii vietii.

  2. Am aflat multe lucruri noi citind acest articol, mai ales despre ingrijirea plantelor suculente. Sfaturile oferite sunt practice si usor de urmat, iar fotografiile sunt foarte frumoase.

  3. Articolul este foarte interesant si informativ, mi-a placut cum au fost prezentate diferitele tipuri de plante de apartament si cum au fost descrise caracteristicile lor. Este util pentru cei care vor sa isi imbogateasca colectia de plante.

Comments are closed.