Patul este principala piesa de mobilier din dormitor, in jurul sau fiind structurate restul de mobilier si decorul. In el ne petrecem aproape jumatate din viata si ne ofera odihna, placere si relaxare.

Prin urmare, este important sa acordam o foarte mare atentie atunci cand vom alege sau reinnoi patul si salteaua.

Cel mai important aspect, din punctul nostru vedere, este dimensiunea, dar atentie, acesta trebuie sa fie in perfecta armonie cu restul de mobilier din camera, deoarece nu vrem sa ramanem fara spatiul din jurul nostru. Daca doriti sa alegeti corect, astazi va propun cateva sfaturi care va vor ajuta sa alegeti patul perfect pentru dormitorul dumneavoastra.

Tipuri de pat in functie de zona

Pentru a decide ce tip de pat este cel mai potrivit pentru tine, trebuie sa stii mai intai ce tip de paturi exista pe langa patul clasic cu picioare. Aceste optiuni sunt, in general, potrivite atat pentru paturile de o persoana, cat si pentru cele duble si, in unele cazuri, pentru „queen size” si „king size”.

De exemplu, patul Queen Size este cunoscut in lumea intreaga, dar locuitorii din Scandinavia sau Europa Centrala nu obisnuiesc sa il foloseasca pentru amenajarea dormitorului. Pe de alta parte, tipul de pat Single este extrem de utilizat si renumit, chiar daca se gaseste sub denumiri diferite precum Twin, Bunk sau pat de o persoana.

Dimensiunea patului si suprafata de dormit

Trebuie sa stii ca dimensiunea totala a acestui articol de mobilier nu este aceeasi cu suprafata de dormit. Cand alegi modelul perfect, dintr-o gama variata de paturi de dormitor, ia in considerare acest lucru, pentru ca s-ar putea sa alegi un produs mai putin confortabil decat ti-ai fi dorit.

De altfel, clasificarea paturilor se realizeaza in functie de marimea saltelei utilizate, pentru ca exista si situatii cand doua modele King au dimensiuni total diferite din cauza designului.

Suprafata de dormit a unui pat este determinata de dimensiunea saltelei si reprezinta zona pe care o utilizezi efectiv atunci cand dormi. Marimea totala a patului include lungimea, latimea si inaltimea acestuia, in aceste dimensiuni fiind cuprinse cadrul, salteaua, ornamentele ori picioarele. Atunci cand iei in calcul incadrarea produsului in dormitor, masoara patul luand in considerare toate elementele componente, nu doar salteaua.

In functie de zone si tari, dimensiune aceluiasi tip de pat difera foarte mult din cauza constitutiei fizice a locuitorilor, nevoilor, traditiilor sau obiceiurilor culturale. De exemplu, un pat pentru o persoana are in Canada si US dimensiunea standard de 97×191 cm, in Irlanda si UK 190×190 cm, in timp ce in Europa masoara 90×200 cm.

Thailanda, Japonia, China, Europa Continentala, Irlanda si UK, Canada si US sau Scandinavia sunt doar cateva dintre zonele in care aceleasi tipuri de pat au dimensiuni diferite.

Alegerea patului in functie de dimensiuni

In tara noastra, cel mai des se intalnesc lungimile de pat de 190 cm si 200 cm. Prin urmare, in functie de nevoile fiecaruia, acestea se pot combina cu saltele care incep de la dimensiuni de 80 cm si ajung pana la 180 cm.

Un adolescent sau un adult cu constitutie medie poate opta pentru un pat Small Single sau Cot, cu o saltea mai mica decat cea a patului Single. Daca vorbim de hoteluri, pentru un singur adult sau adolescenti in crestere, la noi in tara se foloseste patul de o persoana, denumit si Single, Twin sau Bunk, a carui saltea standard are 90×200 cm.

In functie de preferintele utilizatorilor, acest tip de pat poate fi gasit si sub alte dimensiuni non-standard. Tot pentru o persoana este disponibil si patul Single sau King Single, cu o saltea de 120×200 cm, foarte spatios si dedicat celor care au loc in dormitor si vor mai mult confort.

In ceea ce priveste produsele pentru doua persoane, exista variante diferite. Patul Full, Dublu sau Matrimonial are o saltea de 140×200 cm. Modelul Queen nu are corespondent in tara noastra deoarece latimea saltelei este atipica, 150-155 cm, dar dimensiunile pe care le are in alte tari sunt incadrate la noi la patul dublu.

O greseala, spunem noi, involuntara, este aceea de a include paturile King si Super King (sau Grand King) in categoria produselor matrimoniale, avand dimensiunea saltelei de 160×200 cm, respectiv 180×200 cm. Acestea sunt foarte spatioase, iti ofera foarte multa libertate de miscare, dar trebuie tinut cont si de faptul ca avem nevoie de un dormitor de dimesiuni destul de generoase pentru a permite instalarea acestuia.

Dormitorul este locul unde ne incarcam cu energie, ne relaxam si ne odihnim, iar din aceasta cauza trebuie sa tinem cont de acesti factori in momentul achizitionarii patului ideal. Daca il mai si completam cu o saltea de calitate, o perna ergonomica si o lenjerie de bumbac, atunci putem spune ca avem parte de un somn perfect.

{{clean2}}
{{clean3}}

2 thoughts on “Patul ideal – sfaturi si recomandari

  1. Am fost impresionat de modul in care articolul abordeaza diferite tipuri de probleme ale pielii si ofera solutii personalizate pentru fiecare. Recomandarile de tratamente naturale sunt foarte utile si m-au inspirat sa incerc noi produse pentru ingrijirea pielii. Multumesc pentru informatiile valoroase!

  2. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind numeroase sfaturi utile pentru ingrijirea pielii. Mi-au placut in special recomandarile pentru produsele naturale de ingrijire, care sunt mai benefice pentru sanatatea pielii. De asemenea, apreciez faptul ca autorul a subliniat importanta hidratarii corespunzatoare a pielii si protectiei impotriva razelor UV.

Comments are closed.